top of page

Les 5 claus per motivar el talent més jove, el de la Generació Z

El diàleg, la formació per un correcte teletreball, combatre l’esgotament digital, l’experiència d’empleat i generar confiança són factors cabdals


La Generació Z o “Centennials” és el terme que es fa servir per designar les persones nascudes entre mitjans dels ’90 i 2011. Estem parlant de la generació de treballadors més joves, els més adults no arriben als 30 anys.


Aquests joves treballadors estan caracteritzats, entre d’altres, per constituir la primera generació de la història 100% nativa digital. Quan es va popularitzar el teletreball arran de la pandèmia molts van pensar que aquests talents estarien encantats amb la nova situació i que prosperarien amb facilitat en aquest entorn. Però res més lluny de la realitat; el teletreball a distància està sent tot un repte també pels més joves, que representaran una quarta part de la força laboral en breu, segons les previsions.


La majoria de treballadors de la Generació Z asseguren que “simplement sobreviuen”


Un recent informe de Microsoft a escala global assenyala que aquest grup de talent s’esforça per no caure a la deriva en l’actual context laboral. El 60% de treballadors d’entre 18 i 28 anys diuen que “simplement sobreviuen”, segons l’estudi, quan es refereixen al seu entorn de feina, quelcom que denota una clara desmotivació per desenvolupar el seu talent.


Aquesta dada també posa de manifest que aquests talents senten de manera més acusada l’impacte de l’aïllament, perquè es troben a l’inici de les seves carreres professionals. D’aquesta manera, lluiten per motivar-se de cara a desenvolupar la seva feina.


El talent de la Generació Z aporta diversitat, habilitats i mentalitat oberta als equips de treball


Als treballadors més joves els està envoltant una realitat marcada per les pantalles. Això no els desagrada, més aviat el contrari, i sovint valoren aquest factor com a determinant per decantar-se per una oferta de feina. El problema, en aquest cas, és que no tenen una persona al costat que els vagi guiant i això fa que sovint se sentin desemparats.


A l’hora, el talent de la Generació Z és molt important per les empreses, perquè aporta diversitat, habilitats i una mentalitat oberta vers els reptes que van sorgint. Per això és essencial que els líders ofereixin tot el seu suport als professionals de la Generació Z i sàpiguen posar en valor tot el seu potencial.


Aquestes són les 5 claus per aprofitar al màxim les oportunitats que ofereixen els talents de la Generació Z, segons diversos experts:


1) Estar oberts al diàleg


El primer pas passa per crear un diàleg obert i un entorn en el qual les noves idees siguin benvingudes. Això anima els treballadors més joves a provar coses noves i a veure els reptes com a oportunitats i lliçons a aprendre.


Per assolir l’èxit en aquest aspecte, es poden prendre accions com ara involucrar els treballadors en la obertura d’un debat i en el foment de l’intercanvi d’opinions. A partir d’aquí es pot anar treballant conjuntament per abordar reptes més complexos.


2) Fomentar les habilitats de supervivència al teletreball


Les habilitats professionals, com ara l’autogestió i la resiliència, són cabdals pels treballadors en remot. Els més experimentats hauran de treballar amb els més joves perquè els puguin transmetre con desenvolupar-se amb més facilitat.


Aquí serà important el fet de no perdre el contacte i de mantenir el vincle en tot moment. La tutoria continuada per part de diversos companys de feina ajuda els empleats que treletreballen a romandre centrats quan la feina es complica.


Els membres de la Generació Z estudiats a l’informe de Microsoft afirmen que tenen més dificultats per “sentir-se compromesos o entusiasmats amb la seva feina, per prendre la paraula a les reunions i per aportar noves idees” en comparació amb d’altres generacions (Millennials, Generació X i Baby Boomers). El fet de no passar temps junts ha reduït la connexió entre els treballadors, i és per això que cal recuperar l’atenció i l’entusiasme d’aquest col·lectiu.


3) Combatre l’esgotament digital de la Generació Z


Existeix una sensació de compressió, perquè la separació entre la feina i la llar és limitada. Els empleats que teletreballen acaben la seva jornada laboral i ja són a casa, quelcom que fa que no hi hagi un canvi d’ambient.


Perquè hi hagi inspiració cal estar en contacte amb els companys de feina i posar en comú les diferents idees. Els experts apunten que és necessari oferir interacció humana als treballadors de tant, amb l’objectiu de brindar-los atenció i punts de vista diferents.


4) Aprofundir en l’experiència d’empleat


Cal reformular l’experiència dels talents de la Generació Z per potenciar la seva curiositat i per reforçar les connexions. Per aconseguir-ho caldrà ampliar el cercle d’opinions i construir una comunitat d’aprenentatge.


Per millorar l’entorn, els experts afirmen que cal preguntar directament al treballador què és el que està aprenent, què li agradaria fer, quines són les seves passions i de quina manera podria millorar la seva estança a l’empresa. Les reunions per entendre què és el que manté els talents de la Generació Z a l’empresa contribuiran a millorar les relacions i a crear lleialtat.


5) Generar confiança


La Generació Z espera una implicació per part de l’empresa. Això significa que els líders han d’escoltar i saber què volen aquests joves talents. Encara que siguin els que tenen menys experiència, els experts asseguren que “mai els han de deixar de costat ni transmetre’ls-hi que les seves idees són invàlides o que són pitjors que les dels companys més veterans”.


Atorgar-los el rol de “mentors” pot ajudar a que s’obrin i comparteixin les seves habilitats i experiències per conèixer noves perspectives. En aquest sentit, se’ls pot oferir la oportunitat de dirigir reunions, converses importants per l’empresa, activitats culturals o activitats de creació d’equips.


Les accions per motivar els joves talents de la Generació Z pot suposar cost zero per l’empresa


Això s’aconsegueix amb la formació adequada als líders i als encarregats de l’àrea persones i talent. Totes les empreses amb treballadors en nòmina tenen un crèdit anual per realitzar accions formatives. Si el crèdit no es fa servir es perd.


Des de Fòrum d’Activitats ens encarreguem de tots els tràmits perquè l'empresa aprofiti la seva assignació anual i perquè el pla de formació li suposi cost zero.


Si vols saber quin és el crèdit anual del que disposa la teva empresa, omple el següent formulari i te n’informarem amb molt de gust:



bottom of page