top of page

Novetat als plans d’igualtat: ara és obligatori que incloguin un apartat específic per LGTBI+

La obligatorietat afecta les empreses de més de 50 treballadors que desenvolupin la seva activitat a l’estat espanyol. Tenen de termini fins a març de 2024.

Les empreses de més de 50 treballadors hauran de tenir obligatòriament plans d’igualtat LGTBI+. Se’ls dona de termini fins a març de 2024. Aquests plans d’igualtat també hauran d’incloure protocols contra l’assetjament i la violència vers aquest col·lectiu. Aquesta mesura entra en vigor amb l’aprovació de la Llei 4/2023 de 28 de febrer.


Objectiu: garantir la igualtat del col·lectiu LGTBI+


La nova normativa exigeix que les empreses desenvolupin un protocol que, prèviament, l’han d’haver negociat amb els representats dels treballadors. El termini que atorga el govern espanyol per implantar aquesta mesura és de 12 mesos des de la seva aprovació, el darrer 2 de març.


El pla d’igualtat de l’empresa ha de recollir les mesures i els recursos per garantir la igualtat del col·lectiu LGTBI+ que posa a disposició la companyia. El document també ha d’especificar quin serà el protocol d’actuació per prevenir, detectar i actuar davant de qualsevol mostra d’assetjament sobre els treballadors d’aquest col·lectiu.


La nova llei recull també d’altres mesures, com ara la implementació progressiva d’indicadors d’igualtat sensibles al col·lectiu LGTBI+ o la creació d’un distintiu per reconèixer les empreses que destaquin en polítiques d’igualtat.


Persones trans, les més desfavorides del col·lectiu


Segons un estudi de la Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), les persones LGTBI+ tenen un 7% menys de probabilitats de trobar feina, els seus ingressos laborals són un 4% més baixos i tenen un 11% menys d’oportunitats per ocupar un lloc directiu elevat.


La situació de les persones trans és encara pitjor. Segons l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), 4 de cada 10 persones trans han patit discriminació a l’hora de buscar feina i gairebé 8 de cada 10 en el cas de les dones trans.


Elaborar el pla d’igualtat per complir amb la nova llei pot suposar cost zero per l’empresa


Això s’aconsegueix amb la formació adequada als encarregats d’elaborar el pla d’igualtat. Totes les empreses amb treballadors en nòmina tenen un crèdit anual per realitzar accions formatives. Si el crèdit no es fa servir es perd. Aquest crèdit anual acostuma a ser elevat en el cas de les empreses de més de 50 treballadors donats d’alta al règim general de la Seguretat Social.


Des de Fòrum d’Activitats ens encarreguem de tots els tràmits perquè l'empresa aprofiti la seva assignació anual i perquè el pla de formació li suposi cost zero.


Si vols saber quin és el crèdit anual del que disposa la teva empresa, omple el següent formulari i te n’informarem amb molt de gust:



bottom of page