top of page

Com retenir el talent a l’empresa: l’exemple de bones pràctiques del “Grupo Tragaluz”

Retenir el talent és tot un repte a dia d'avui. Per aconseguir-ho, cal apostar per les persones i pel seu desenvolupament


El mes de juliol ja ha començat. Per molts de nosaltres, aquestes seran les últimes setmanes abans de les vacances d’estiu.


Vull encetar aquest mes recordant com és d’important que la nostra estratègia empresarial estigui alineada amb el desenvolupament professional dels nostres empleats.


A dia d’avui, retenir el talent no és gens fàcil en molts casos. Però si apostem per les persones i pel seu desenvolupament estem donant motius per voler seguir treballant al costat nostre.


Per descomptat, em refereixo a la importància que té la formació contínua a l’empresa. No només és un element fonamental per retenir el talent i per millorar tant l’eficàcia com la productivitat. També té diversos efectes:

  1. Proporciona als nostres treballadors i treballadores les eines i habilitats necessàries per desenvolupar-se de manera efectiva

  2. Motiva a seguir creixent i a millorar

  3. Millora la comunicació dins dels equips

  4. Enforteix les relacions, ajuda a crear comunitat, companyerisme, suport mutu...

  5. Augmenta la confiança entre els membres dels equips

  6. Fomenta la col·laboració


Però per tenir un programa d’èxit cada empresa ha de tenir la seva pròpia estratègia de formació contínua a mida, de manera que s’adapti als objectius de l’empresa.


Cal identificar les necessitats dels treballadors i de les treballadores, cal definir els objectius que volem assolir, cal dissenyar els programes i cal assignar un pressupost. Tota aquesta feina prèvia és imprescindible per aconseguir els resultats que busquem.


Cal planificar, cal impartir i cal avaluar. L’èxit del pla de formació depèn en gran part d’una bona planificació, d’un seguiment adequat i d’una curosa avaluació.


En aquest sentit, vull esmentar una empresa que, al meu criteri, és un exemple de bones pràctiques en formació. Em refereixo als restaurants del “Grupo Tragaluz” i “En compañía de Lobos”, del hub empresarial “Skylight Partners”.


Ja fa anys que des de Fòrum d’Activitats treballem plegats.


Fa goig veure com any rere any aquestes empreses reconeixen la importància que té la capacitació i el desenvolupament dels seus empleats.


La direcció inverteix temps i recursos en proporcionar al seu talent oportunitats d’aprendre i de créixer, tant a nivell professional com personal. A més, aquestes empreses fomenten una cultura en què l’aprenentatge s’incentiva i es valora.


Els restaurants del “Grupo Tragaluz” posen en pràctica una política que, per mi, és molt encertada: decideixen tot el pla de formació anual pels seus treballadors d’una tacada, sense esperar a que acabi l’any. Ho fan tenint en compte les necessitats de l’empresa i dels seus treballadors, per descomptat, però també les necessitats dels seus clients. Això es tradueix en:

  • Posicionament

  • Avançament

  • Prevenció


Per mi, aquestes pràctiques del “Grupo Tragaluz” són un clar exemple de que un pla de formació que estigui dissenyat, pensat i polit amb temps posiciona, impacta i garanteix un bon servei.


Cada any dediquen una part important del pressupost de l’àrea de recursos humans a formar, actualitzar i estar al dia de normatives, regulacions i protocols obligatoris pels seus equips de treball. I no ho fan només perquè sigui obligatori, sinó perquè hi creuen i ho fan convençuts.


Per cert, bona part d’aquest pressupost que hi destinen els hi ve retornat en forma de bonificació. Ja sabeu que des de Fòrum d’Activitats ens encarreguem d’aquests tràmits.


Aquestes pràctiques en formació del “Grupo Tragaluz” em serveixen per recordar que no ens hem d’adormir a l’hora de planificar les formacions que volem fer aquest any.


Si us plau, no esperem a setembre per fer les coses a corre cuita. Aprofitem aquest mes de juliol i marxem de vacances amb els deures fets. Els vostre talent, la vostra estratègia empresarial i els vostres clients us ho agrairan.


¡Feliç juliol a tothom!

bottom of page