top of page

Experiències transversals que combinen tecnologia i aprenentatge, principals tendències d'RH

L’aprenentatge immersiu, la gamificació i els microcontinguts són algunes de les 8 tendències d’RH del moment per retenir el talent


Objectiu: retenir el talent

Les tecnologies com la Realitat Virtual (RV) o la Realitat Augmentada (RA), que faciliten un aprenentatge immersiu, els mètodes com la gamificació per augmentar la motivació i els microcontinguts que ajudaran a que cadascú es creï el seu propi itinerari formatiu són algunes de les 8 tendències d’RH i L&D que es desprenen de l’últim informe d’Speexx.

Aquest estudi destaca que els professionals d’RH hauran de començar a familiaritzar-se amb aquests nous formats abans de 2024 si volen aconseguir la “Gran Retenció” de talent que busquen.

Les dades de l’informe també posen de manifest que els professionals comencen a valorar entre les seves prioritats:

· La flexibilitat horària

· Un control més gran sobre les seves carreres

· Que les empreses promoguin la DEI (diversitat, equitat i inclusió), el benestar i la sostenibilitat

Les 8 tendències d’RH i L&D que recull l’informe

1- Tecnologia per aprendre més i millor. La manera com s’aprèn serà tan rellevant com allò que s’aprèn. En 5-7 anys vista:

· La indústria Tech creixerà un 16,5% interanual.

· El mercat de la RV i RA augmentarà un 18,2% cada any.

· El mercat de la gamificació pujarà un 24,8% cada any.


2- Experiències d’aprenentatge immersives. La RA i la RV propicien experiències interactives que generen engagement amb el procés d'aprenentatge. Altrament, el contingut sintètic creixerà a ritme exponencial amb la rèplica d'aplicacions com ara ChatGPT.


3- Nanoaprenentatge i long life learnings. Els microcontinguts triomfaran perquè:

· S'adapten al ritme de l’alumnat i a la seva baixa atenció.

· Ofereixen experiència i continguts únics.

· Els alumnes poden crear els seus propis itineraris. formatius, en benefici de la seva capacitat d’assimilar conceptes nous.


4- Gamificació: aprenentatge en moviment. La neurociència ha demostrat que fer servir mecàniques de joc augmenta els nivells de motivació cap a l'aprenentatge, millora la retenció dels coneixements i augmenta el nivell de compromís. Això mateix ja ho estan aplicant grans companyies com ara Spotify, Sap Community Network, Autodesk o Domino's Pizza.


5- La operació “Gran Retenció”. Els empleats amb una bona experiència a l'empresa tenen 16 punts més de compromís que els que diuen que no la tenen. En aquest sentit el compromís, el benestar i l'eficàcia dels treballadors depèn de 10 factors relacionats amb la seva experiència.


6- Teletreball i flexibilitat horària. A dia d’avui, els treballadors i treballadores busquen: - Flexibilitat horària (67 %). - Control sobre les seves carreres (55%). - Elecció del projecte (30 %). - Ubicació (27 %). - Perseguir els seus èxits (24%).


7- Compromís amb sentit: “dream big for work hard”. Els valors corporatius estan més exposats que mai, perquè les persones busquen donar sentit al seu compromís professional. Per això ,per empreses i empleats, el 2023 està sent l'any de la DEI (diversitat, equitat i inclusió), del benestar i de la sostenibilitat.


8- El Business Coaching per impulsar tot el potencial. La superació personal s'ha erigit com la metacompetència derivada de la responsabilitat de l'individu amb el desenvolupament i l'ocupabilitat, per la qual cosa aquest any el mentoring i el business coaching estan sent els pilars de l'evolució positiva dels professionals.


Totes les empreses amb treballadors en nòmina tenen un crèdit per realitzar accions formatives


Totes les empreses amb treballadors al règim general de la Seguretat Social disposen d'un crèdit perquè els seus assalariats rebin formació. Es tracta d'una assignació anual i només es pot emprar en formació per treballadors. Si el crèdit no es fa servir es perd. Des de Fòrum d’Activitats ens ens encarreguem de tots els tràmits perquè l'empresa aprofiti la seva assignació anual i perquè el pla de formació li suposi cost zero.


Si vols saber quin és el crèdit anual del que disposa la teva empresa, omple el següent formulari i te n’informarem amb molt de gust:



bottom of page